Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com

Malelegend Garri Kasparov külastab algaval nädalal Eestit

Algaval nädalal viibib Eestis male eksmaailmameister ja rahvusvaheliselt tuntud ühiskonnategelane Garri Kasparov. Malelegend tutvustab Eestis koolilastele suunatud rahvusvahelist projekti “Male koolis”, millele avaldas novembris vastu võetud deklaratsioonis toetust ka Euroopa Parlament.

 

“Ma olen Eesti külastamise eel tõeliselt positiivses õhinas, sest selle riigiga seovad mind eranditult positiivsed mälestused,” kommenteeris reedel 49-aastaseks saanud Kasparov, kes loodab eestlastesse uuesti ka  malepisiku süstida. “Jutt ei ole ainult järgmisest Paul Keresest, õigupoolest taolised suurkujud nagu Keres ongi kordumatud. Jutt on kõigist lastest ja nende arengust – malel on noore inimese mõtlemisvõime arengule väga oluline mõju,” on Kasparov veendunud.

Kasparov visiidi kavas on kohtumine Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega ning nende ühine innovatsiooniteemaline diskussioon Pärnu Finantskonverents 2012 laval, samuti kohtumised haridusminister Jaak Aaviksoo ja kultuuriminister Rein Langiga.

Kolmapäeval kell 15.30 annab Kasparov Tallinnas, Nordic Hotel Forumis simultaani 20 Eesti noormaletajale ning reede õhtul kell 18 avab Tallinnas, kohvikus Wabadus toimuva välkmaleturniiri, kus Eesti tippmaletajatega võtavad mõõtu ka mitmed avalikkusele tuntud harrastusmaletajad.

Garri Kasparov

Garri Kasparovist sai 1985. aastal ajaloo noorim male maailmameister ning ta püsis malemängijate maailmaedetabeli absoluutses tipus kakskümmend aastat. Kasparovi legendaarsed viis malematši Anatoli Karpovi vastu viisid malemängu uuele tasandile ja sellest sai kaasaegne profisport. Kasparovi janu uute väljakutsete järgi tipnes kuulsate  matšidega IBMi superarvuti Deep Blue vastu.

Kasparov loobus profimalest 2005.aastal, et asuda juhtima Vene demokraatlikku liikumist. Garri Kasparov on tunnustatud kõneleja äri- ja poliitilistes ringkondades teemadel nagu inimõigused, juhtimine, tehnoloogia ja strateegiline planeerimine. Tema 2007. aastal ilmunud raamat “How Life Imitates Chess” räägib otsuste tegemisest ning seda on tõlgitud rohkem kui 20 erinevasse keelde.

Nii oma malekarjääri ajal kui pärast seda on Kasparov alati aktiivselt kõnelenud male koolides õpetamise programmide vajadusest. Lisaks sellele tegeleb Garri Kasparov aktiivselt ka heategevusega osaledes heategevuslikel simultaanidel üle maailma ning teostab läbi oma fondi unistust viimaks malet klassiruumidesse üle maailma.

8-16 aastastele lastele ja noortele mõeldud “Male koolis” programmi kaasrahastab alates 2012. aastast ka Euroopa Liit ning selle kasutuselevõtt on plaanis kõigis 27 liikmesriigis.

Rohkem informatsiooni: http://www.kasparovchessfoundation.eu/

Tags: