Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com

Info välispiiri ületamise reeglistiku kohta spordivõistluste korraldajatele ja spordiklubidele

Vabariigi Valitsuse korraldus 169 (täistekst Riigi Teatajas)

Juhime tähelepanu, et alates 12.07.2021 muutub välispiiri ületamise reeglistik ja jõustub Vabariigi Valitsuse korralduse 169 punkt 13’1.

Riigipiiri on lubatud Eestisse sisenemise eesmärgil ületada punktides 12’3 (õppima või töötama), 12’5 (perekonnaliige) ja 13 (erandi alusel) nimetatud isikul, kui tervishoiuteenuse osutaja on talle teinud kuni 72 tundi enne Eestisse saabumist COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 RT-PCR testi või kuni 48 tundi enne Eestisse saabumist COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse Euroopa Liidu terviseohutuse komitee heaks kiidetud SARS-CoV-2 antigeen-RTD testi, mille tulemus on negatiivne.

Selgitus: Lisatakse kolmanda riigi kodanikule, kes tuleb punktis 12’3 nimetamata kolmandast riigist, eelnev testimise nõue. Need on kolmandad riigid, mida ei saa praegu pidada COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 leviku mõttes ohutuks riigiks.

Ohutute kolmandate riikide määratlemisel tugineb Eesti Euroopa Liidu Nõukogu 30. juuni 2020. a soovitusele (EL) 2020/912 Euroopa Liitu mittehädavajaliku reisimise ajutiste piirangute järkjärgulise kaotamise kohta. Nimetatud soovituse I lisas olevate riikide nimekiri ehk nn Euroopa Liidu roheline nimekiri on avaldatud Välisministeeriumi veebilehel.

Eelneva testimise kohustus kehtestatakse kolmanda riigi kodanikele, kes tulevad riikidest, mis ei ole kantud rohelisse nimekirja, ja kes ei ole vaktsineeritud ning tulevad Eestisse tööle, õppima või erandi alusel (pere juurde, eriloa alusel). Eelnevat testi ei nõuta ka nendelt inimestelt, kes on VV korralduse 169 nimetatud punktides 2–12’1 (nt Eesti kodanik ja alaline elanik, Euroopa Liidu kodanik, diplomaadid, transiit, elutähtsa teenuse osutaja, vaktsineeritud jm). Eestisse saab tulla, kui inimene on eelnevalt testitud ja testi tulemus on negatiivne. Rahvatervise kaitse eesmärk kolmandate riikide kodanike riiki sisenemise piiramisel on esitatud ka Schengeni piirieeskirjades. Kuna eelneva testimise nõue kehtestatakse eelnõuga kolmanda riigi kodanikule, kes ei ole vaktsineeritud ja kes tuleb Eestisse tööle, õppima, erandi alusel (pere juurde, eriloa alusel) või tippspetsialisti perekonnaliikmena, on oluline märkida, et kui korraldusega sätestatud testimise nõue on täitmata, ei lubata kolmanda riigi kodanikul riigipiiri ületada ega Eestisse siseneda.

Nii PCR testi kui ka antigeeni kiirtesti peab korralduse kohaselt tegema tervishoiuteenuse osutaja, kuna on oluline tagada nii testimise ohutus kui ka testi tegemise kvaliteet. Antigeeni testimiseks on lubatud ja sobivad üksnes Euroopa Liidu terviseohutuse komitee heaks kiidetud ja Euroopa Liidu liikmesriikides tunnustatud antigeeni kiirtestid.

Testide nimekiri on leitav: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf.

 Negatiivset tulemust peab isik tõendama väljavõttega testi tulemusest, mis on ladina või slaavi tähestikus, eesti, vene või inglise keeles ning millele on märgitud testi tegemise koht, aeg, tegija ning viimase rekvisiidid, testi metoodika (nt PCR) ning testi tulemus.

12.-30.07.2021 on nimekirjade saatmise kontaktiks lisaks PPA üldmeilile This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Omar Otlot, (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., nimekirjadele, mis tulevad hiljem kui viis tööpäeva enne osavõtjate saabumist).

 

Tags: